Tecrübe Hakkında




Tecrübe hakkında kesin bir bilgiye sahip olunmamaktadır. Ancak kullanıcıların yaptığı istatistiki bilgilere dayanarak aşağıdaki tabloyu vermek mümkündür. Bu değerler tam olarak doğru kabul edilemez ancak yakın değerlerdir. Tecrübenizi ne zaman geçeceğinizi kabaca hesaplayabilirsiniz

PAF Maçları = 0.5 tecrübe puanı (60 dakika oynamak = 100% tecrübe puanı verir**)
- Hazırlık Maçı = 0.25 tecrübe puanı (1 minute = 100% tecrübe puanı)
- Lig = Ülkesel Kupa = 1 tecrübe puanı (60 dakika oynamak = 100% tecrübe puanı verir**)
- UTŞ = 3 tecrübe puanı
- Şampiyonlar Ligi = 4 tecrübe puanı



- MT Hazırlık Maçı = MT Lig Maçları:
--> U18 = %5-10 * (o an sahip olduğunuz tecrübe puanı) (maksimum 2 tecrübe puanı alınabilir) **
--> U21 = %5-10 * (o an sahip olduğunuz tecrübe puanı) (maksimum 4 tecrübe puanı alınabilir) **
--> A Milli  =  %10 * (o an sahip olduğunuz tecrübe puanı) (maksimum 8 tecrübe puanı alınabilir) **
** 60 dk oynamak %100 tecrübe puanı verir. maçta 30 dk oynarsanız %50 tecrübe alırsınız.


15 dk: %25 exp.
30 dk: %50 exp
45 dk: %75 ex.
60 dk: %100 e.
75 dk: %100 .
90 dk: %100


* Berbat --> Çok Kötü = 11 tecrübe puan
* Çok Kötü --> Kötü = 22 tecrübe puanı (33)
* Kötü --> Zayıf = 30 tecrübe puanı (63)
* Zayıf --> Yeterli = 40 tecrübe puanı (103)
* Yeterli --> İyi = 40 tecrübe puanı (143)
* İyi --> Çok İyi = 50 tecrübe puanı (193)
* Çok İyi --> Mükemmel = 60 tecrübe puanı (251)
* Mükemmel --> Müthiş = 70 tecrübe puanı (321)
* Müthiş --> Dünya Çapında = 80 tecrübe puanı (~400)

MT: Milli Takım
UTŞ: Uluslararası müsabakalar (kıtasal lig, kupa galipleri ligi, şampiyonlar ligi, kıtalar arası şampiyona)

 GÜNCELLEME:
Şehir Takımları tanıtımıyla beraber, Footstar'da tecrübe kazanma formülünü değiştirmek için bunun uygun bir zaman olduğunu düşünüyoruz. Tecrübe sisteminin ilk tasarımından bu yana sürekli olarak yeni maç çeşitleri ekliyoruz ve yeni bir düzenleme gerekiyor.

Tabi ki bu yeni sistemi tasarlarken bazı şeyleri unutmadık. İlk endişelerimiz yıkıcı bir değişikliğe engel olmaktır. Aynı zamanda "normal" bir oyuncuyla, her çeşit(UTŞ, Milli Takımlar, Lig, Kupa) maçta oynayan oyuncu arasındaki farkı biraz olsun azalmak istiyoruz. Bunu yapabilmek için FS içindeki maçları iki gruba ayırdık:
- Her oyuncunun oynayabileceği maçlar: Lig, Kupa, Dostluk, PAF, Play-off. Bunlara "A Grubu Maçları" diyelim.
- Her oyuncunun oynayamayacağı maçlar: UTŞ, Milli Takımlar, Şehir Takımları. Bunlara da "B Grubu Maçları" diyelim.

"A Grubu Maçları" için her şey aynı kalacak, 60 dakika oynarsanız, full tecrübe alacaksınız, değişen bir şey yok.

"B Grubu Maçları" için, değişken bir tecrübe kazanımını tanıtacağız. Sabit ve değişken olmak üzere iki çeşit tecrübe puanı olacak ve onların toplamı maçtan kazanacağız tecrübe puanını belirleyecek. En az 60 dakika oynadığınızda sabit ve kesin bir oranda tecrübe kazanacaksınız, fakat geriye kalan kısmını maçta oynayan tüm oyuncuların ortalama tecrübe seviyesi belirleyecek(değişken kısım).

Farzedelim FS'de 10 tecrübe seviyesi var, gerçekte olan da bu, maçta alacağınız tecrübenin %50si sabit kalacak kalanı(değişken kısım) ortalama tecrübe seviyesine göre belli olacak. Örnekler:
- Eğer ortalama tecrübe seviyesi 10. seviye(Dünya Çapı) ise tüm oyuncular kalan %50'yi de alacak. Yani tam tecrübe puanı.
- Eğer ortalama tecrübe seviyesi 1. seviye(Berbat) ise tüm oyuncular %50 olan değişken tecrübe puanının %10'unu alacak. Sayılarla açıklayacak olursak, bu %50lik kısım 10 tecrübe puanına eşit olsun, sabit %50lik kısım olan 10 puanı alacaksınız artı 10 tecrübe puanının %10unu alacaksınız(değişken kısım), yani toplamda 10+1=11 kazanacaksınız. Şu anki sistemde 20 alıyorsunuz.

Genel olarak bunlar ne anlama geliyor?
Sahada bulunan oyuncular ne kadar tecrübeli olursa, o kadar tecrübe kazanacaksınız. Footstar'da tecrübe yeteneklerinizi maksimum verimde kullanmanıza yarıyor, yani oluşan bu konseptte eğer yüksek tecrübeli oyuncularla oynarsanız, yeteneklerinizi düzgün ve verimli bir şekilde kullanma becerinizi artıracaksınız. Daha çok tecrübeye sahip olmak daha çok yeteneğe sahip olmak anlamına gelmiyor, bu yüzden tecrübe puanı verirken bizim için önemli olan tecrübeleri kıyaslamak.

Milli Takımlar ve UTŞ Maçları bundan ne kadar etkilenecek?
Milli Takımlarda daha önceki kazanabilecek tecrübe puanı formülü aynı kalacaktır. Bu formül üzerinden kazanabilinecek tecrübe puanı hesaplanacak ve bunun %50si sabit olarak alınacaktır. Kalan %50 kısım ise değişken olacak, maçta oynayan tüm oyuncuların ortalama tecrübe seviyesine göre belirlenecektir.
UTŞ maçlarında değişken kısım %67'dir. %33lük sabit tecrübe puanınız yine garantidir.

Şehir Maçlarında ne kadar tecrübe kazanacaksınız?
Her çeşit maçlarda aşağı yukarı ne kadar tecrübe puanı kazanabileceğimizi hepimiz elbette biliyoruz. Şehir Takımı maçlarının vereceği tam tecrübe puanı, lig maçlarından fazla UTŞ maçlarından az olacaktır. Şehir Takımlarında tecrübe kazanımı tabiki her takım için farklı olacaktır. A Takımlar U21'den, U21 ise U18'den fazla tecrübe puanı kazanacaktır. Bu maçlarda kazanacağınız en düşük tecrübe puanı, lig maçındaki aynı tecrübe puanı değerine eşit olacaktır.
Milli Takımlar gibi, Şehir Takımları maçlarında da %50lik sabit kısım olacaktır. Fakat bu kısım mevcut tecrübe puanına göre etki etmeyecektir. Değişken kısım Milli Takım maçları haricindeki diğer maçlardaki gibi çalışacaktır(%50 sabit kısım, %50 ortalamaya göre değişken kısım).

Eğer bot takımla maç yaparsam ne olacak?
Şöyle ki, bütün botları bu formül hesabından muaf tuttuk. Açıklamak gerekirse, eğer bir maçta sadece 11 gerçek oyuncu varsa; ortalama tecrübe seviyesi 11 oyuncu üzerinden hesaplanır.

Bize maçlarda kazanacağımız tecrübe için tam olarak bir katsayı/rakam verebilir misiniz?
Bu seçeneği şu an için değerlendiriyoruz. Bu sıklıkla tekrarlanan bir soru ve bu soruya tam olarak cevap vermek üzere olmasa da kamuoyunu aydınlatmak için herkese bilgi vermek kısa süreli projelerimiz arasındadır. Ama kafanızda daha iyi bir şablon oluşması için en düşük tecrübe puanı bonusundan en yükseğe kadar sıralama şöyledir(tam tecrübe aldığınızı varsayarak):
- Dostluk maçları
- Play-offlar | PAF
- Lig | Kupa
- U18 Şehir Takımları
- U21 Şehir Takımları
- A Şehir Takımları | U18 Milli Takımları
- U21 Milli Takımları
- A Milli Takımlar

Geçmişe dönük bir değişiklik yapılacak mı?
Gerçekten hayır. Her ne kadar yapmak istesek de bu tip mekanizmalarda geriye dönük değişiklikler yapmak gerçekten imkansız oluyor. Ne verilmişse, verildiği gibi kalacaktır. Değişiklikler şu andan sonrasını kapsıyor.

Bu sistem ilk Şehir Takımı maçlarıyla birlikte aktif olacaktır.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------





Burada da Mert arkadaşımızın hazırladığı rehber yazısı bulunuyor. Tecrübenin nasıl geliştiği tam olarak belirlenemediğinden her ikisine bakarak kendinize bir yol çiziniz
*Lig & Kupa maclari:

- Herhangi bir (rakip kim olursa olsun) Lig & Kupa macinda, 1 maclik full tecrubeyi alabilmek icin en az 61 dakika oynamak gerekir. Yani, 61 dakika ile 90 dakika oynamak arasinda hic bir fark yoktur. Ancak 59. dakikada oyundan cikarsaniz, full tecrubenin sadece %59'unu alirsiniz.
- 10 macta, en az 61 dakika oynayarak Berbat tecrubeden Cok Kotu tecrubeye atlarsiniz.
- Mac talimatlari sayfasinda bulunan, "Kendini fazla yorma: Evet" olurak maca cikarsaniz, 90 dakika oynasaniz dahi maksimum tecrubenin sadece %25'ini alirsiniz.

*Dostluk maclari:

- Dostluk maclarinda 90 dakika oynamakla 1 dakika sahada kalmak arasinda hic bir fark yoktur. Bir resmi macta alacaginiz maksimum tecrubenin %25'ini alirsiniz.
- Kendini yorma'nin, dostluk maclarinda tecrubeye etkisi yoktur, 'Evet' talimatiyla da %25 tecrube alirsiniz.

Formul: 4xDostluk maci = 1 Lig maci

Not: Dostluk maclari kulup duzeyindeki en onemsiz maclardir. Tecrubeye de dogru durust bir getirisi olmayacaktir, sadece antrenman duzeyinizi yavaslatacaktir.

Not 2: 28 yasin uzerindeyseniz, dostluk maclari sizin icin bulunmaz nimettir! Dostluk maclarinda oynamak ''Negatif antrenman (yetenek kaybi)'' yuzdesini azaltir.

*UTS - Uluslarasi Takimlar Sampiyona Maclari:

- UTS maclari, Lig & Kupa maclarinda alacaginiz tecrubenin 4 katini verir.
- 20 yasina kadar skill kasip, tecrube bakimindan geri kalmis oyuncular icin ''şamda kayisi'' diye tabir ettigimiz maclardir.
- Hic mac oynamamis bir oyuncu yaklasik 4 UTS maci sonrasinda Cok Kotu tecrubeye ulasirsiniz.

Formul: (4x Lig&Kupa = 1 UTS maci)

*Uluslarasi Milli Takim maclari:
Bu bolum kendi aralarinda 4'e ayriliyor; U-18, U-21, A-Milli, Dunya Kupasi.

U-18, U-21, A-Milli maclari:

- Herhangi bir milli macta 61 dakika oynayarak, toplam sahip oldugunuz tecrubeyi 1 macta alirsiniz! Dolayisiyla, hic mac yapmamis bir oyuncu, 100 milli maca da ciksa Berbat tecrubede kalacaktir. (Biliyorum sacma)
- Dostluk ve Resmi maclar arasinda tecrube farki yoktur, iki turlu maclarin da getirdigi tecrube miktari aynidir.

Kisisel Not: Formulunu kesin olarak kimsenin bilmedigi milli maclarin getirdigi tecrube konusunda, gozlemlerim dogrultusunda, u-18 ve u-21'in, A-Milli maclara gore biraz daha az tecrube getirdigini dusunuyorum.

Dunya Kupasi:

- Dunya Kupasi (u-18, u-21, A-Milli) maclari, herhangi bir milli macta alacaginiz tecrubenin yaklsaik 1.5 kat daha fazlasini verir.

*U-19 (Paf Takimi) Maclari:

- Paf takimi maclari, Lig & Kupa maclarinda alacaginiz tecrubenin %50'sini verir.
- 1 maclik full tecrubeyi alabilmek icin en az 61 dakika oynamak gerekir. Yani, 61 dakika ile 90 dakika oynamak arasinda hic bir fark yoktur. Ancak 59. dakikada oyundan cikarsaniz, full tecrubenin sadece %59'unu alirsiniz.
- Paf takimi maclari 17 ve 18 yasindaki genc oyuncular icin cok avantajli maclardir. Oncelikle, paf takiminiz herhangi bir paf turnuvasinda oynamiyorsa, ne tecrube alabilirsiniz, ne de antrenman!
- Sonuc olarak, kabataslak bir hesap yapacak olursak, paf takimda yaklasik 22 mac oynayarak Berbat tecrubeden Cok Kotu tecrube olabilirsiniz!

Formul: 2 Paf takim maci = 1 Ana Takim Lig & Kupa maci

Hiç yorum yok: